Musaka (moussaka) to tradycyjne i chyba najbardziej znane greckie danie. Bez wątpienia będziemy mogli jej skosztować niemal w każdej greckiej restauracji. Danie to jest znane nie tylko w Grecji, ale także w: Turcji, Rumunii, Serbii, Bułgarii, Bośni i Hercegowinie czy Republice Macedonii.
Historia musaki
Do 1900 roku musaka było prostym daniem, składającym się jedynie z warzyw i mięsa mielonego. Grecki kucharz szkolony we Francji - Nikos Tselementes, zapoczątkował dodawanie do tego dania sosu beszamelowego.
Tradycyjna wersja musaki składa się z mielonego mięsa i bakłażana, ale można też dodać ziemniaki, cukinię i inne nasze ulubione warzywa. Osoby niejedzące mięsa mogą zrezygnować z tego składnika i przyrządzić wersję wegetariańską musaki.
Musaka jest daniem niezwykle sycącym. Chociaż przygotowanie jest nieco pracochłonne, z pewnością zadowolą podniebienia każdego konsumenta. Spożywa się ją zwykle na ciepło.
Grecja | Musaka to najpopularniejsza grecka potrawa (by avlxyz )
Przepis na musakę
Składniki:
- 4 bakłażany
- 1kg mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
- 1 szklanka startego sera parmezan
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- Sól
- Piepr
Składniki na sos beszamelowy:
- 0,5 kostki masła
- 4 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 roztrzepane żółtka jajek
Przygotowanie
- Bakłażany pokroić w ok. 2cm talarki i podpiec w piekarniku przez ok. 10 min, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.
- Na patelni podsmażyć mięso mielone, pokrojony czosnek i cebulę. Dodać wino i resztę składników: pomidory, oregano, natkę pietruszki, cynamon i cukier. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem przez ok. godzinę.
- Na małym ogniu roztopić masło. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa. Następnie dodać mleko. Zdjąć z ognia i odczekać kilka minut. Gdy sos lekko przestygnie, dodać żółtka jajek. Dokładnie wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód ułożyć kolejno: bakłażan, mięso mielone, bakłażan, mięso mielone, bakłażan. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać serem.
Grecja | Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan (by wwworks )