Trudno uwierzyć, że Francja – kraj najbardziej kojarzący się koneserom całego świata z winem właśnie, nierzadko bazuje na imporcie wina z pewnej greckiej wyspy. Ale prawdą jest, że specjalna odmiana winogron muskat, wykorzystywanych w produkcji wina, uprawiana jest właśnie na wyspie Samos.

Winogrona muskat

Winogrona muskat zostały po raz pierwszy sprowadzone na wyspę w XVI wieku, ale wino z Samos ma długą historię, sięgającą czasów starożytnych. Wzmianki o słynnym greckim winie można znaleźć już w klasycznych źródłach.

"Ponad 80 procent naszych win jest eksportowanych do innych krajów, przede wszystkim Francji, ale także do reszty krajów Europy, USA, Japonii, na Bliski Wschód, a nawet niewielka ilość do Australii", ujawnia Manolis Tsakalakis, dyrektor generalny spółdzielni EOSS (Enosi Oinopoiitikon Sinetairismon Samou).

Związek Spółdzielni Winiarskich z Samos (EOSS) został założony w 1934 roku, w czasie gdy spółdzielnie rolnicze tworzone były w celu wspierania interesów rolników. Dzisiaj EOSS jest także odpowiedzialny za wysyłanie słodkiego muskatu z Samos daleko w świat.

Grecja
Grecja | Słoneczna wyspa Samos (by pascalmages )

Smakowity produkt wyspy produkowany jest z ziaren białych, słodkich winogron i nazywanych w Grecji Moschato Aspro lub moschoudi.

"Odmianą Moschato Aspro wysiewa się prawie 98 procent winnic. Znalazły swój dom tutaj w Samos. Rośną bujnie ze względu na dobre warunki geograficzne i klimat" – mówi Tsakalakis.

Chociaż winogrona muscat rosną w wielu miejscach świata, szlachetne winogrona z małymi ziarnami są trudne do uprawy. Duże wysokości winnic w Górach Ambelos na Samos okazały się być doskonałe dla „wymagających” winogron.

Zbiór słodkich winogron na Samos odbywa się od początku sierpnia do końca września, w zależności od regionu uprawy winorośli. Następnie owoce są zbierane i suszone na kilka dni przed produkcją wina – proces ten pozwala wydobyć z nich najsłodszą słodycz…

W Malagari obok olbrzymiej winnicy i siedziby EOSS znajduje się także Muzeum Samos Wine. Muzeum zostało otwarte w 2005 r. i każdego roku ściąga tłumy turystów. Można tam poznać tajniki produkcji słodkiego wina. Muzeum mieści się w starej winnicy, turyści mogą tam zobaczyć oryginalne, drewniane kadzie z początku XX wieku, będące świadectwem długiej i bogatej historii wina na wyspie.

Grecja
Grecja | Słodkie winogrona Muscat (by bluumwezi )

Zainteresują Cię również

Samos – zielona wyspa hedonistów Samos – zielona wyspa hedonistów
Samos jest malowniczą wysepką położoną na Morzu Egejskim tuż u wybrzeży Azji Mniejszej. Tak jak wielu innym...
Greckie wino Greckie wino
Ulubionym napojem Greków - obok kawy - jest wino, którego stopień spożycia (30 litrów rocznie na...